14.9.07

SEF URL-та - има ли смисъл?

Search Engine Friendly URL-та са по-кратки, по-прости адреси. Старото схващане е, че търсачките трудно се справят да индексират дълги URL-та, с много променливи.

Това е глупост. Едно време, може и да е било вярно, но в момента търсачки, като google, буквално прибират в своите кешове, всичко що е Интернет, без и за миг да се замислят.

SEF не е нещо, без което не може, но пък има смисъл в случаите, когато можете да предложите URL, което съдържа в себе си ключови думи. Ако можете да направите страница  http://koli.bg/стари_коли.html то браво на вас - да има смисъл от подобно нещо. Но Joomla, e107 и т.н. феновете трябва да знаят, че вградените, или допълнителни SEF инструменти рядко предлагат подобна опция, но ако предлагат - използвайте я!Проблемът при мигриране от нормални, към SEF адреси е доста досаден - всички вътрешни и външни връзки, които сте изградили до момента, или други са сложили на техните сайтове към вашите подстраници, ще станат невалидни - доста труд ще е необходим, за да се преборите със това.

Друг проблем, е, че всички google кешове ще станат невалидни - хората ще цъкат, и ще намират - нищо (направете необходимото, поне да бъдат прехвърляни на home страницата). След това google ще изтрие невалидните индексирани страници и хайде наново - индексиране на всичко - нито знае, нито му пука, че съдържанието го е имал преди, google просто ще гледа на подстраниците ви, като новосъздадени.

Направете си добре сметката, кое е важно за вас. Един от добре оптимизираните ми сайтове е http://evrobul.org. Той е joomla базиран, но е без SEF URL-та, което по никакъв начин не му пречи да е първи в google при търсене "тухли", "керемиди" и там каквото друго предлагат.

1 коментар:

Игри каза...

Сега въпроса е урл на кирилица или на латиница