19.10.07

Google webmaster tools бърка?

Ами ето фактите. Отивам аз да си разгледам статистики и други шитз на блога и кво да видя (кума лиса се пипа! (забравете :) )) - "Googlebot last successfully accessed your home page on Oct 18, 2007."

Решавам аз да проведа един лек експеримент - търся, нещо, което съм писал днес (19.10.07), като например - "Tyxo работят по въпроса" - днес писано ама баш днес - някъде към 3 следобед. Търся, го защото нали писах, че blogspot се индексира веднага - да не се окаже, че съм ви излъгал. и Какво се оказва - ами намира го.

Ето 2 версии по въпроса:

01. Google webmaster tools, се гъбарка и не показва реална дата. Малко вероятно ми се струва, но се случва.

02. Това, което подозирирах и преди - всяка blogsпot статия директно се добавя в индекса на google, без изобщо да минава googlebot. Дефакто днес той наистина не е минавал! Тази версия е подкрепена от факта, че аз намирам страницата, но нямам достъп до нейните кешове в индекса на google, просто защото нищо не я е кеширало! :). 

Разбира се, това са само мои предположения и не са свързани с никаква официална или неофициална информация.

5 коментара:

Анонимен каза...

а пък при мен Google webmaster tools онзи ден показваше за един нов сайт, че ботът е минал преди няколко часа... а бяха индексирани 3-4 от 50 страници. в същото време пак Google webmaster tools ми казваше, че в sitemap-а има... 50 страници. след 1 ден всичко си дойде на местата, обаче мистерията остава... :) според мен, все пак конзолката лъже. колкото до въпроса с blogspot, има и други (големи) сайтове, които се индексират за 1 час.

littleclown каза...

Да де ама моя субдомейн, не е голям сам по себе си, а и не говорим за 1 час, а за от порядъка на 2-3 минути.

Истината е, че Googlebot минава по сайтовете, но не веднага публикува промените. Това може лесно да се усети, ако преглеждаш кешовете си ежедневно - на един сайт с PageRank 2-3 кешовете винаги са поне ден-два назад, независимо, че са се появили преди 3 минути.

Googlebot казва, че е минал през индекса ("your home page"), а не казва, че ще индексира всичко :).

littleclown каза...

За пръв път ми се случва да трия коментар, но анонимкото очевидно страдаше от абстиненция и използваше удивително груб език, както и много думи за каже нещо доста просто - google analytics има връзка с това, че си засичам новия материал веднага след като го пусна в blogspot блог.

Имам 2 възражение:
01. Последното официално нещо, което излезе по темата е, че google analytics няма нищо общо с индекса на google - което нямам избор освен да го приема за факт, тъй като нямам информация за обратното

02. Защо само блога ми в blogspot е целунат от google analytics и се намира по този начин, а другите сайтове, които също имат google analytics се държат по съвсем нормален начин?

Ще помоля ненормалния анонимко, ако ще отговаря, да го направи като човек, а и да не ме обижда, че съм копирал текст, без да посочи източника от който съм копирал. Все пак... малко курвенско е иначе - сещаш се :).

Unknown каза...

Доколкото знам, гугъл си "обича" блогспот и индексира приоритетно блоговете на тая платформа, ама не знам конкретния механизъм, по който го прави.

Съновник каза...

По принцип информацията в GWT се обновява много рядко, особено тази за грешните 404 линкове