18.9.07

Анимиран PNG (APNG) файл - малко светлина

И аз незнаех, но чух, попрочетох и вече знам :). Сега ще ви кажа и какво точно разбрах.

APNG е разработка на Mozilla, като основната идея е ясна - анимация на базата на PNG формат. Самия процес е същия като при GIF анимациите. Друг подобен формат е MNG, който за разлика от APNG е напълно несъвместим с текущата PNG технология. Какво значи това:

при браузъри, които не поддържат APNG формат, но се опитват да отворят APNG изображение, ще се види само първия кадър, което също е нещо. При MNG несъвместимост не се вижда нищо.

Официалните разработчици на PNG форматът, не са съгласни с неговото анимиране и не признават APNG. Това не пречи на Mozilla да добави поддръжка към APNG във финалната версия 3 на Firefox.

Друг браузър с такава поддръжка ще бъде Opera 9.5. Ако искате да разберете дали вашият браузър поддържа APNG и какви са предимствата му пред GIF, цъкнете тук

Ако съдим по това колко време им трябваше на прителите от MS да вградят поддръжка за прозрачност на PNG изображения, изобщо не очаквам чудеса от тях и спрямо тази технология. А от там и не очаквам някой да я използва преди IE може да отваря анимирани PNG файлове, тъй че хубавото ще почака :)

Няма коментари: