8.9.08

UNC paths are not supported


Нали сме администратори, ето малко информация, която надали би била интересна на повечето читатели, но такъв е живота. Който е пускал bat файлове директно от някаква мрежова директория е виждал съобщението:

CMD.EXE was started with the above path as the current directory.
UNC paths are not supported.  Defaulting to Windows directory.

Накратко това значи, че BAT файла не "вижда" файловете около себе си и не може да се използват относителни пътища. Примерно, ако до този бат има някакво exe, не можете да кажете "lala.exe", а трябва да посочите абсолютния път "\\server\folder\lala.exe". Това не е удобно ако искате да има едни и същи батове на няколко компютъра.

Има начин да се прескочи този проблем.  В друг bat файл напишете следната команда:

@REG ADD "HKCU\Software\Microsoft\Command Processor" /V DisableUNCCheck /T REG_DWORD /F /D 1

Този ред ще добави ключ само към текущия юзър, който ще позволи UNC пътища в cmd. За съжаление не можете да използвате този ключ в основния bat, тъй като той вече е стартиран в стария режим и няма да обърне внимание на регистрите. Може да има и друг начин, но аз съм си решил проблема с два bat-a. Един за регистрите (това може да стане и с reg файл рабира се) и всички файлове стартирани след него вече ще бъдат с активирани UNC пътища.

За хората, който не разбраха, смисълът на този пост искам да ги успокоя, че те са нормалните, а ние се занимаваме с глупости :).



Няма коментари: