1.10.07

Как да изберем цветове за Adsense

Няма SEO сайт който да не съветва Adsense-a да ви е интегриран с дизайна, да подбирате внимателно цветовете, да се слива с останалия интерфейс. Да де, ама какво значи това, защо е важно и как да го направите като хората... леле добре, че съм аз да ви светна :) :). Всъщност сигурен съм, че повечето от вас знаят защо е полезно, но все пак да обясня за останалите - Google Adsense е рекламен блок. Основната му идея обаче е да се държи като полезно съдъжрание, за да привлича повече цъкове. От една страна рекламите в Adsense са контекстни, а от там и по-полезни, а от друга страна са със семпъл дйзайн, много напомнящ обикновен списък с полезни връзки. Ефектът обаче се разваля в момента в който този рекламен блок е с неадекватна цветова гама.

Това, което ми се строва най-резонно е когато се генерира нов Adsense код, за фон да се цвят на фона да се използва цвета на фона на сайта, за цвят на текста, пак цвета на текста на сайта и за цвят на линка... сетете се кое :). Така ефекта "грозен правоъгълник" изчезва и дори често не бие на очи толкова, до къде свършва полезното съдържание и къде започват рекламите.

Забележете рекламните позиции на този блог - голяма хоризонтална лента под логото и малка вертикална лента в дясно. Представете си ги с различен фон, примерно - целия сайт би изглеждал претрупан с реклами, а от там и по-непривлекателен, докато в момента като че ли не е съвсем така.

Разделете мислено цветовите настройки на Adsense реклмата на 3 основни групи:

  • Фон (Border, Backgound)
  • Линк (Title)
  • Текст (URL, text)

Приложете същите цветове, които използвате за сайта си за съответната група (всички елементи от една група да имат един и същи цвят). Ако нямате идея какви за вашите цветове използвайте някакъв безплатен ColorPicker. Аз например си дръпнах Color Picker от тук:
http://www.iconico.com/colorpic/
Безплатен е, има някои екстри и бачка :).

Няма коментари: