10.10.07

Blogspot от гледна точка на SEO оптимизация



Има няколко готови варианта за блог, като основните са 2 - Blogspot и Wordpress. Дори и тези варианти изобщо не са в една и съща категория. Първият е за тотални инвалиди - нямат хостинг, нямат домейн, незнаят как да инсталират каквото и да е или просто не им се занимава. За Wordpress ти трябват минимални знания, както и някакъв хостинг, където да качиш пакета. 

Но темата не е за това. Темата е за SEO. И двете решения за оптимизирани до колкото може, което е чудесно. Но има една съществена разлика - Blogspot е на Google. И това променя много неща.

Нещо, което не може никога да бъде сигурно, но за което има много косвени доказателства - blogspot блоговете се намират по-напред в резултатите на Google сравнение с останалите сайтове. Това може да е вярно, може и да не е. Това, което мога да кажа, е че примерно този блог е на много добри позиции и беше на много добри позиции, когато със сигурност не е имал нито публичен, нито реален PageRank.

А ето и нещо, за което гарантирам - blogspot материалите влизат в google индекса веднага след като бъдат публикувани. Направете си експеримент - напишете материал със заглавие, което със сигурност не се повтаря някъде из Интернет. Публикувайте материала в някой blogspot форум и след 3 минути потърсете заглавието в google. Вероятно вече е там. Това е много голямо предимство за хората използващи тази система.

Личното ми мнение е че, това не е особено честно. Все пак самите материали са полезни, важни, безсмислени, несъдържателни, тъпи - не платформите, които се ползват. А Google подрежда и по платформа, като своята, разбира се я слага на първо място. Но както казват и те - вие правете, каквото си искате с вашите страници, но и google ще прави каквото сметне за добре със своята търсачка.

6 коментара:

Анонимен каза...

Дам, това е така, но съм виждал много сериозни блогове в blogger. Просто е лесно да поддържаш блога си тук и вероятно на голяма част от хората просто не им се занимава с оптимизация и т.н.

littleclown каза...

То и аз от мързел почнах тук, но после усетих и екстрите от платформата.

Въпреки че Wordpress е къде-къде по-развит.

MARFI каза...

Ами не си 100% прав, ето го новия ми блог: http://marfiland.blogspot.com/ и такова заглавие няма: Аман от радар специалисти! и в гоогле не се намира.

littleclown каза...

Аз го намирам:

http://www.google.com/search?hl=en&safe=off&q=%22%D0%98+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%2C+%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5...%22&btnG=Search&lr=lang_bg

Незнам как търсиш... аман от коментатори :)

Само искам да подчертая, че този материал е написан въз основата на два мои лични блога, както и няколко блога на колеги, които всички до един реагират по един и същи начин (включително твоя гледам :) ).
Поздрави

digital marketing agency Toronto каза...


We are a leading digital marketing company in Toronto. Our services include SEO, SMO, Google ads, Facebook ads.

digital marketing agency Brampton каза...


We are a leading digital marketing company in Brampton. Our services include SEO, SMO, Google ads, Facebook ads.