12.10.07

Използване на PayPal, стъпка 1 - набавяне на Visa Electron

Тъй като имам желание да използвам Интернет, за разплащане и получаване на пари, реших, че най-удачния начин до момента е PayPal (освен бг алтернативата epay.bg). Кажете си няколко пъти "ползване на paypal"... предполагам и вие усещате една асоциация с някаква дъълга тромава неприятна, почти невъзможна процедура и много проблеми. Никъде не успях да намеря достатъчно читава информация какво да направи един обикновен потребител, който няма нито Visa, нито акаунт в PayPal, но много му се иска да има и двете. :)

Та Мойта първа стъпка е изнамирането на карта, съвместима с международните сайтове, свързани с разплащане. В общи линии, вариантите са поне три - MasterCard (не съм се интересувал от различните видове), Visa и Visa Electron. MasterCard и Visa са кредитни карти, които сами по себе си се изкарват по-бавно, с повече бюрокрация, проверки и т.н. А и ако не сте фирма, а частно лице просто забравете (може би има банка, която дава и на частни лица, но не съм опитвал и незнам). И двете кредитни карти носят със себе си, своите не малки такси. 

Остава Visa Electron. За нея се знае, че вече почти всички сайтове работят с нея, включително PayPal. До тук добре. Оказва се, че някои банки издават някаква супер уродлива Visa Electron, която не е пригодна за Интернет операции, което е доста мръсен номер. Нямам списък с банките, които предоставят читави карти, но със сигурност една от тях е РайФайзен банк. От една страна, четох по форумите, че нямат проблеми с нея, от друга страна в сайта ясно е написано, че тяхната Visa Electron може да се използва за Интернет разплащане.

Решено е - ще вадим карта Visa Electron ot РайФайзен банк. Процедурата е проста - попълва се формуляр, дава се на каката една лична карта, чака се седмица и картата се взима. Така и стана. Вчера си взех картата от банката, но по някаква странна причина не ми дадоха никаква информация за IBAN, и трябваше да се връщам и да се моля все пак да ми го дадат. Поуката е, че като си взимате картата, дори и да ви подадат плик в който да твърдят, че има цялата информация за вашата нова пластмаса, вие все пак се позаинтересувайте къде ви е IBAN-а. Не че ви трябва за Интернет разплащания, ама все пак ще ви се наложи да го използвате в момента в който решите да захраните своя карта, която си е на практика дебитна карта.

Взех си картата, казаха ми че след 6 часа ще бъде активна. За съжаление нито PayPal нито Google Chekout до момента ми я приемат и се съмнявам, че тези 6 часа са за територията на страната, а кой знае колко трябва да се чака докато и интернешънъл системата зацепи че има нов горд картопритежател на банковия хоризонт. Ако до обяд не успея да я регистрирам в PayPal ще звънна в банката да искам допълнителна информация по темата и ще пиша тук.

Очаквайте всички стъпки, нужни за разплащане през Интернет, както и за получаване на пари. Очаквайте също така и полезни съвети и факти, свързани с процедурите след това.

12 коментара:

Анонимен каза...

само една малка подробност - от paypal не можеш да получаваш пари в никоя българска карта ;) Доста неприятна ситуация. За сметка на това пък има moneybookers ;)

/ каза...

Мога да добавя, че дебитната карта Виса Електрон, която се използва от студентите в СУ, и която е от ПИБ, също става за разплащане в интернет, със или без Пейпал. Също така за плащане в интернет става и картата Електрон на ДСК (но мен не ме кефи банка дск, така че не я препоръчвам, само като инфо я казвам..)

Следващата стъпка е да регнеш картата в Пейпал, което става точно за 5 минутки и да изчакаш няколко дни банката да засече транзакцията. Отиваш, искаш си разпечатка и си готов. :)

Анонимен каза...

Кредитните карти за частни лица в България, вече са много достъпни, аз например имам 3, ако си вземеш на промоция не само че нямаш такса ами и ти връщат процент от плащанията който правиш, тежкото е лихвата, когато пресрочиш задължението си.

Иначе Първа Инвестиционна също вади карти за онлайн плащания, а Маестро картите са измислени с тази цел.

littleclown каза...

До колкото разбрах от седмица-две вече може и да получаваш пари, но не съм 100% сигурен, тъй че ще пробвам и ще пиша.

MARFI, кредитна карта тип VISA и MasterCard ли имаш предвид? Защото аз имам "кредитна" на Райфайзен, която всъщност е дебитна с голям оувърдрафт. Поне на банките, които съм разглеждал условията не си е много оферта реална кредитна все още.

Аз ще пиша за регването само да се уточним с банката те ли са тъпи или... ми то друг вариант няма, щото сега ме лъжат че за да регна карта в нея трябва да има наличност, а системата на Paypal ясно казва, че тази карта е невалидна. Ще сложа малко пари вътре, за да им докажа, че са глупави. :)

/ каза...

А кога ти излиза това съобщение на Пейпал, че е невалидна?

littleclown каза...

Когато се опитам да добавя картата като средство за разплащане в PayPal.

/ каза...

Трябва да имаш някакви пари на картата, защото когато добавяш картата си като средство за разплащане, Пейпал изтеглят три лева от сметката ти. Ако нямаш три лева там, няма да стане.

След това взимаш номера за активиране от банката ти и активираш и после при първата ти покупка Пейпал ти връща трите лева. А ако нещо не е в ред с картата или с банката, това би трябвало да си проличи при активирането с този код.

littleclown каза...

Ммм... това за 3-те лева го разбрах и звучи почти логично.
Дай подробности за кода за активиране - искам го от банката с изречението "дайте ми кода за активиране, за PayPal" или няма да стане точно така? Трябва ли да ходя до офис на банката за да си взема кода? Мога ли да си взема кода преди да регистрирам картата като платежно средство?

Анонимен каза...

аз имам виза електрон от булбанк, и като я взимах целта специално беше с нея да мога да залагм онлайн... :) оказа се, че служи чудно и за други е-разплащания (без пейпал и други подобни усложнения), като минава за кредитна карта - godaddy, google checkout...

Анонимен каза...

Ако само се попитате защо в България няма банки като Barclay's и HSBC които са основни оператори и гаранти на VISA, Master Card и др. ще ши стане ясно,че шсе още тук някой се опитва да сложи ръка и стане посредник на международните разплащания от България. Така за VISA Electron ще ви кажа, юе това е остаряла система още от 2000г. (Личен опит от САЩ и Англия) Единствената банка която успя да навлезе в БГ и работи с кредитни карти е Райфайзен. Когато си отваряте сметка там поискайте да е VISA International. След това като техен клиент можете да кандидатствате за кредитна такава. Но като за финал искам да ви попитам заслужава ли си да плащате скъпо и пре-скъпо за това условно удоволствие? Относно PayPal - те горките имат две клаузи които не ни дават право да теглим от акунта си защото сме нали знаете каква стана. Но може да изпращате колкото си пожелаете и тогава изобщо не се бавят. Тук някой спомена moneybookers и прдполагам е плащал нещо чрез тях. Аз също и да ви кажа нямаяе никакъв проблем. А да не забравя, PayPal и google скоро ще са едно и също нещо. Така, че ще се наловат като основни играчи. Това е.

Анонимен каза...

Да доуточня Райфайзен е единствената работеща директно с кредитните гиганти. Останалите работят чрез гаранти. А ако толкова искате и съответно имате малко повече парици, то тогава защо направо не кандидатствате онлайн за HSBC Overseas Credit Card.

Анонимен каза...

Не разбрах, защо Visa Electron да е остаряла концепция, а пък през 2000 да е била нова и добра? По моя информация пък докъм 2004-2005 тези карти са били практически неизползваеми, неприемани нито в магазини, нито в Интернет. Едва през последните 2-3 години те се приемат по-широко, но пък сега изведнъж с изненада откриваме, че са "остарели"? Моето мнение е, че си струват щом вършат работа, пък били те остарели и допотопни :)