3.9.08

Download Google Chrome


Вчера се случи нещо интересно - излезе Google Chrome - новия браузър на Google.

Какво му е толкова интересно? Ами от доста време не е излизал браузър from scratch, пък и факта, че зад този браузър стоят Google, прави Chrome проект с бъдеще.

Това, което ме разочарова е, че всъщност не е съвсем from scratch. Все пак използва Webkit за рендерираща машина - същото ядро, ползвано и от Safari например. Тук Google феновете ще гракнат, че не е нужно да се открива наново топлата вода, но ако не е нужно, тогава за какво са новите браузъри? :)

Както и да е. Chrome има достатъчно нови идеи, като например разделянето на различните задачи по различни процеси, така, че ако крашне или забие нещо, останалите задачи да не страдат - това автоматично прави Chrome изключително стабилен браузър.

Освен това е бърз. Не съм засичал колко е бърз, но се усеща, че работи с лекота. Доста хора се оплакват че лапа RAM, но това може би е по-скоро bug отколкото характеристика на браузъра. На мен нищо не ми лапа, така или иначе ;). 

Възможностите и настройките все още са бедни, няма синхронизации, RSS, e-mail рийдъри. Незнам дали ще има плъгини в истинския смисъл на думата.

На мен лично концепцията ми харесва. :).

Ето малко линкове:

5 коментара:

Анонимен каза...

Създаването на енжин за рендиране from scratch през 2008-ма година би било неимоверен труд. Фактът, че използва Webkit, е добър - Safari е браузърът, който винаги първи имплементира иновациите относно уеб стандартите и CSS, но тъй като се ползва само от Mac потребители сякаш не е реална конкуренция на Firefox и Opera. Сега, след като Webkit излиза и на Windows пазара, това само би допринесло за по-бързото имплементиране на уеб стандартите от всички браузъри.

PS: Добре дошъл отново на борда. :)

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Много бавно зарежда страниците!

littleclown каза...

О много благодаря, за борда :). Реших да пиша, когато има за какво :P . Другите и без това наваксват :).

Очаквах нов енджин, наистина. 2008 браузърите са го докарали до под кривата круша. Няма стандарти, няма правила няма нищо. Пълна лудница и анархия. Вече никой не смее да говори за стандарти, защото половината сайтове няма да се зареждат, което не е изгодно за компаниите... както и да е. Един чисто нов енджин освен това би показал колко по-бързо биха се зареждали страниците.... защото всички знаем, че не сме достигнали дори приемливо ниво. При 3MB връзка, стрсница от 500-600kb барабар със всичките реклами се зарежда за 3-4 секунди... абсурдно е.

Нищо де. Пак направиха най-бързия браузър. Съгласен съм че Webkit ще се покаже на обикновения потребител (ползващ Windows - изненада). както и очаквам адски много добри идеи, но един нов енджин щеше да вкара надпреварата в съвсем друго измерение :).

littleclown каза...

"анонимен". Напълно възможно е при теб да се проявява някой, от много бъгове, които със сигурност има.
При мен в момента е малко по-бърз от Opera :).