17.9.09

Часовник




Наскоро си купих часовник Seiko 5 Military SNK807K2 (механичен автоматик) - СНИМКА . Тъй като правих проучвания относно часовниците от този тип искам да споделя с вас какво намерих като информация. На български език инфо малко има, затова считам, че може да е полезно на някого.

За автоматиците по принцип и набързо:
механични часовници (без батерия) които се навиват от движението на часовника, когато е на ръката. Много по-неточни от кварцовите часовници и обикновено се купуват от ценители, но често и от хора като мен, които просто искат някакъв часовник.

За Seiko 5:
Seiko 5 е най-известната серия Seiko, на която механизмът почти не се е променил с годините. Много е вероятно баща ви или дядо ви преди време да са имали Seiko 5 или дори още да го имат и ползват. Един такъв часовник може да мине без ремонт 20 години непрекъсната работа. "5" идва от 5-те основни елемента на един часовник според Seiko - удароустойчив, водоустойчив, автоматик, показване на ден от седмицата и дата. Не съм сигурен, че всеки Seiko 5 може да се нарече удароустойчив, но простият и стабилен механизъм който ползват е сериозна предпоставка за това. Относно водоустойчивостта - едно време е било нещо много ценено, но в днешни дни на практика със всеки часовник можеш да се къпеш под душа. Повечето Seiko 5 (особено по-евтините като моя) не могат да се ползват за плуване или гмуркане, но има модели които имат наистина сериозна водоусточивост.

За механизма (7S26 / 7S26B):
Механизма на Seiko 5 SNK807K2 e 7S26B - СНИМКА . От сега да кажа, че техническа разлика между 7S26 и по-новия 7S26B на практика няма. Този механизъм е наследник още на най-старите Seiko 5 механизми. Съдържа 21 рубина, секундарник, ден от седмицата и дата. Мненията за този механизъм са добри, като тези които не са доволни имат по-висок клас механизъм и го сравняват с него, имат кварцов часовник и го сравняват с него. Въпреки, че този механизъм е най-нисък клас, много хора казват, че с нищо не отстъпва от по-скъпите и по-сложни механизми. Много хора са смутени, че повечето от часовниците идват със сериозно отклонение от порядъка на 20-30 секунди дневно. Това отклонение лесно може да бъде смалено до 3-4 секунди на ден от часовникар или от самия потребител ако има смелост да си отвори часовника. Механизмът се навива от 0% до 100% с 1100 пълни оборота на тежестта. Това са около 10-12 часа носене дневно. Както и останалите автоматици изобщо не е необходимо тежестта да прави пълни обороти - тя навива дори и с най-малките си движения и в двете посоки. 7S26 издържа до 42 часа без навиване. Един от минусите на този механизъм е липсата на ръчно навиване - нещо, което се среща дори и при високите класове механизми.

За конкретния модел:
Този модел го има в няколко разцветки - син, бял, зелен и черен. Има и някакви лимитирани серии, но не съм ги виждал. Каишката му е от найлонова плетка с малко кожа около дупките - изключително лека и удобна - СНИМКА . Може да се смени с всякаква, а има и версии с метална. Часовникът е сравнително лек и не много голям. На задната страна има прозрачен люк през който можете да видите механизма - СНИМКА . Циферблата е изключително идеен - най-после голямата стрелка показва само минутите, а малката само часовете - СНИМКА . По циферблата има фосфорни точки които помагат да се вижда часа и на тъмно. Денят от седмицата е на английски + друг език (има варианти). На който език го оставите на този си работи и занапред. Стрелката за секундите не се движи веднъж в секунда, а много по-често - има общо 240 движения в минута. Както и другите подобни часовници, когато настройвате часът внимавате дали е предиобед или следобед за да ви е вярна и датата. Това лесно се разбира, като настройвате времето и минете през 12 часът, ако помръдне и датата, това за часовника значи, че е 12 вечерта. Затова ако искате да го сверите за 15 часа, трябва да минете през 12 часът без да мръдне датата (12 на обед за часовника) и след това да минете до 3 часа. Ако датата помръдне, трябва да направите пълна обикнолка с малката стрелка. Коронката има 3 положения. На 1во положение коронката не прави нищо при въртене. На 2ро положение коронката сверява датата и деня, като въртите напред настройвате датата, а назад - деня. На 3-то положение се сверява и самия час.

За коригиране на точността:
Първо, това е нещо, което аз още не съм праивил но смятам в най-скоро време да направя.
Единственото задължително условие е да имате уред за отваряне на часовници. Говорил съм с няколко души, които са опитвали и по-друг начин, но е много по-опасно за самия часовник. Най-добрия вариант е триточков, като този тук: ИНСТРУМЕНТ Най-стабилен е, а и има и накрайници. Двуточков също ще ви свърши работа, като този тук - http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15374 (инструмента най-вляво на първата снимка). Добра идея е да покриете люка с някакъв найлон преди да го отворите за да намалите шанса от драскотини. В часовника има 2 ръчки - СНИМКА . Едната е отгоре и има мъничка стрелка към скалата с + и -. Това е единствената ръчка която можете да пипате. Другата се използва за еднаквостта на секундите в часовника. Ако я преместите, часовникът непрекъснато ще варира в своето отклоение. Ако случайно пипнете нея ви трябва часовникар с електронен апарат който да мери подобни отклоения. За самото преместване можете да използвате клечка за зъби или друг подобен предмет. В зависимост от това на къде е отклонението преместете горната ръчка възможно най-малко и изчакайте 24 часа да измерите новото отклонение. Ако примерно ви избързва, трябва да преместите ръчката към минуса. Много малки движения на ръчката влияят много на самия часовник, тъй че бъдете наистина внимателни. Трябва да мине поне седмица от купуването му, тъй като самия часовник работи различно в първите си часове. Моля те си отваряйте часовника, ако не сте сигурни в това, какво правите

Моля ако някой намери грешна или непълна инфомация да ме коригира своевременно.

Пълна галерия на часовника:

4 коментара:

Анонимен каза...

Здравей
Ако искаш може да разменим линкове, аз ще сложа в 3 мои блога твой линк, а ти само 1 линк в този блог ето ги 3те :
http://mclips.wordpress.com
http://pcfirewalls.wordpress.com
http://soft4text.wordpress.com
Ако искаш пиши на имейл - tutorials1@abv.bg
Поздрави

часовниците каза...

Пишете ме и мен, особено и тази тема за часовника

мъжки часовници каза...

Пишете и мен за размяна на линкове, ще очаквам да се свържете с мен

www.chasovnici-bg.com каза...

И аз искам линкове на тема часовници.